Viljan av att vilja vinna – rätt eller fel?

Läste precis en artikel där simmaren Therese Alshammar hade åsikter kring uttrycket: viljan av att vilja vinna. Hon hänvisade till den tidigare friidrottaren på 100 meter Usain Bolt, om att han vid något tillfälle hade sagt ” att han ville vinna mer än någon annan i den finalen, och det var därför han vann”. Jag själv har skrivit ett flertal gånger om just den meningen, men vad menar jag egentligen? Med det sagt så menar jag absolut inte att någon är född till en vinnare, utan jag menar tvärtom, att det handlar om att bygga upp ett tankesätt som är hållbart. Du måste vilja vinna om du ska orka träna din idrott år efter år. Det räcker inte (som jag också brukar säga/skriva) att säga till sig själv två gånger, jag vill vinna, jag vill vinna, utan det handlar om att ställa in sin kropp på att träna så pass mycket som det krävs, och att man är beredd att lägga ner den tid som behövs, om man nu vill nå de stora mästerskapen som EM, VM och OS.

Alshammar blir till och med arg och ledsen och säger: ”för vem i hela välden tror du inte vill vinna?” Personligen tycker jag mer att hennes argument om att genetiken spelar större roll i ett vinnande koncept är mer provocerat, än viljan av att vilja vinna. Jag tror själv inte att alla som har stora fötter hade blivit exceptionellt duktiga simmare bara för att de just har stora fötter, eller att alla de som är runt två meter långa hade blivit duktiga basketspelare. Visst är det en fördel om du nu väljer att satsa på simning och du dessutom har storlek 52 i skostorlek. Eller om du känner att du älskar basket och därmed väljer att träna den sporten frenetiskt, och så är du dessutom 2.07 på köpet, såklart att du då har en viss fördel. Men om du nu ”bara” har skostorlek 43 (som kille) och du vill bli simmare, eller om nu du bara är drygt 1.80 över havets yta och vill satsa på basket, då kan du trots denna ”felaktiga” genetik lyckas med din sport. För till syvende och sist så handlar det om din vilja, din så kallade vinnarskalle. Att öva upp en vilja av att vilja det tillräckligt mycket både fysiskt och mentalt. Det kan handla om en medalj eller ett flertal medaljer. Det kan handla om SM-medalj/er, eller stora internationella medaljer. Valet är alltid ditt, det vill säga vad du väljer att träna inför.

Alshammar säger också att man ska ha tur och tajming i sin satsning, och där håller jag med henne fullständigt. Ofta skriver jag att man måste ha tur för att lyckas, och framförallt när man tävlar på hög nivå. Det är så mycket som spelar roll just den dagen, den timmen, den matchen. Det finns domare, publik, utrustning, väderförhållanden, inre tankar med mera som kan påverka en både negativt, och givetvis även positivt. Fast om du tränar både fysiskt och mentalt enligt den modell som krävs för just din idrott, då kommer du närmre den känslan som Ingemar Stenmark en gång sa ”att ju mer jag tränar, desto mer tur får jag”.  Den meningen är klassisk, och den säger väldigt mycket. När du tränar hårt, och när du väl har bestämt dig för att lyckas möta dina framtida mål, då krävs det att du har viljan av att vilja vinna.

Kanske är det så att jag har misstolkat Alshammars syn på det hela. Det är ju trots allt en tidningsartikel som jag fått dessa uppgifter från, och ur en sådan kan allt vridas och vändas till precis vad som. Men jag vidhåller ändå med att påstå att om man vill lyckas med sin sport (oavsett vilken), så krävs det en oerhörd vilja av att vilja vinna betydligt mer än att inneha ”rätt” genetiska förutsättningar.