Jörgen har du några tips på vad jag ska göra för att jag ska förbättra mig?
Vad ska min son göra för att bli starkare/bättre och nå ännu längre fram?
Frågorna kan presenteras på en massa olika sätt som jag får från både adepter och föräldrar. Men oftast är det kontinuitet som saknas i deras idrottandet, och det är just därför som idrottaren står och stampar på en och samma plats. Man vill liksom inte göra det stora jobbet med att alltid vara på plats, och alltid göra det som måste göras. Hitta genvägar kan man göra i idrottens värld, men då leder det som sagt aldrig till någon/några större framgångar.
Du kan alltid lura dig själv, men facit får du alltid när du sen ska upp på tävlingsmattan. Då går det inte att gömma sig bakom en egengjord dålig träningsplanering, där du oftast inte fullföljt en hel träningsmånad.
Ja, men jag har ju varit sjuk, eller det har varit detta och detta, så det är därför jag inte kunnat träna?
Det spelar ingen roll vad du råkat ut för, du har i alla fall inte varit på någon träning, och du har absolut inte tränat med någon kontinuitet. För det är som sagt där det brister för många. Man är inte beredd att göra jobbet med att hela tiden komma till sin förenings träningsdagar, utan man hittar ”ursäkter” för att inte dyka upp. Jag kan faktiskt inte förstå varför man vill lura sig själv och andra med att säga att man tränar mycket, när man nu inte gör det.
Men jag har varit sjuk, och man ska väl inte träna om man är sjuk?
Helt rätt, man ska absolut inte träna om man är sjuk. Finns inget farligare än att träna när man har feber eller om man mår allmänt dåligt med typ infektion i kroppen.
Träningens följder ger alltid slutgiltiga konsekvenser. Antingen i form av framgång, eller nederlag. Framgångarna kommer när du under lång tid tränar med kontinuitet, och där du inte ”känner efter” för mycket, utan du satsar på riktigt och du viker inte ner dig. När du väl följer en kontinuitet, då kommer du också möta framgång i sinom tid. Sen var framgången slutar, det vet man såklart aldrig. Men jag tror väldigt mycket på tankens kraft. Om du är inställd med att lyckas med din brottning rent mentalt, då kommer du troligtvis lyckas med dina högt ställda mål. Är du beredd att lägga ner den tid som behövs, och du är medveten om att kontinuitet är en viktig del i din satsning, både fysiskt och mentalt, då kommer du lyckas.
Men om du hela tiden hittar ursäkter, undanflykter, försöker kringgå, söka ”lättare” vägar, då får du också vara beredd på konsekvensen av att framgången kommer lysa med sin frånvaro. Du når då bara en viss position om du nu inte vill hänge dig helt, utan du kommer då alltid vara fast i en viss position. Det är som ett eget val, och inget man kan påtvinga. Man kan som tränare, ledare bara informera och inspirera om förutsättningarna, och sen är det upp till mottagaren själv att förvalta detta budskap.
Mitt svar till alla som frågar är: KONTINUITET. Det finns ingen annan förklaring. I denna kontinuitet gäller självfallet också att man tränar med full kraft och intensitet, och inte bara genomföra ett träningspass för syns skull. För en träning ska inte bara genomföras för genomförandets skull, utan träningspasset ska givetvis vara med kvalité. Vad/hur jag menar i den frågan, kommer jag ta upp i ett helt annat inlägg.
OBS! för att vara än mer tydlig med mitt budskap, så riktar sig denna text till satsande ungdomar runt 14 – 15-års ålder (och äldre). Inga små barn som endast ska rikta in sig på glädje i ett första skede, och inte lägga kraft på ett flertal träningspass i en och samma idrott. Elit för barn är absolut inget jag står bakom.