Förutom brottare och dubbel OS-guldmedaljör, sägs det att legendaren Johan Richthoff även var en skicklig talare. Johan åkte land och rike runt, och förkunnade och talade om sin framgångsrika brottarkarriär på ett lustfyllt och roligt sätt, där åskådarna även fick klämma och känna på hans OS-medaljer, som Johan med stolthet visade upp. Johan föddes i slutet av 1800-talet, och han var en stor och ståtlig man. Runt två meter i strumplästen, och med en vikt på c:a 110 kilo. Johan började sin brottningsbana ganska sent. I tjugo-års ålder kom han i kontakt med sporten. Redan efter ett några års träning och tävlande, blev han både OS-mästare, och även EM-mästare. Han huserade mestadels i den fria stilen, men även ibland i den traditionella antika stilen. Det blev en lång och framgångsrik brottarkarriär, där han till och med fick testa på att vara proffsbrottare i USA. När han väl avslutade sin framgångsrika brottarkarriär, så var det talets gåva som han levde vidare på.
Det sägs att Johan under sina många föreläsningar, eller tal som det oftast hette på den tiden, att han allt som oftast ändrade, och spetsade till sina storys. Åskådarna njöt av hans många berättelser, vilket med all säkerhet både var intressanta och lustfyllda. Men jag kan tänka mig att Johans föreläsningar på den tiden hade ett lite annorlunda innehåll och tema, än vad många presenterar idag. Tror inte det handlade så mycket om visioner, tänka rätt, mental balans, målinriktning osv. Det fanns liksom inte på agendan för en 70–100 år sedan, utan det var mer att knyta näven i fickan och köra vidare. Tror även att den tidens idrottsmän var ganska försiktiga med att blotta sina känslor och svagheter, utan alla skulle vara stora och starka, och aldrig vika ner sig. Och visst, det var med all säkerhet rätt tänk på den tiden. Det gick liksom inte att vika ner sig, utan man fick verkligen kämpa för att överleva.
Livet ser annorlunda ut idag. Och livet för en idrottare har även den ändrat sig. Men jag tror ändå att där finns en del likheter mellan Johans tidsepok, och den vi har idag. Att aldrig ge upp, våga ta chanser, träna hårt fysiskt etc. Dagens ungdomar som satsar på sina idrotter idag, hade med all säkerhet blivit inspirerade av att lyssna, och ta del av Johan Richthoffs berättelser. Tänk vad intressant det hade varit att få en inblick i Johans liv. Hur han huserade runt på olika brottarmattor under seklets begynnelse i alla världens hörn. Alla människor har en berättelse att förmedla, och som vi alla kan lära sig någonting utav. Ibland behövs bara en annan människas berättelse, för att själv få kraft till att jobba vidare och ändra något i sitt redan invanda och inrutade tankemönster. Med all säkerhet hade Johan inspirerat många även idag, fastän han ibland ”spetsade” till sina anekdoter.
Johan föddes år 1898, och dog 1983 (85 år gammal)
Han vann två OS-guld (1928 och 1932), och tre EM-guld.