Stöttning eller press?
För någon vecka gick jag förbi konstgräsplanen hemmavid. Jag stannade till eftersom jag la märke till en mycket fokuserad och entusiastisk pappa som hade placerat ut en massa koner i olika färger på innerplan. Hans tanke och mål var att hans grabb skulle springa i någon typ av träningsmönster mellan dessa koner. Han var som sagt väldigt exalterad (alltså pappan), och grabben intog nu sin startposition inför detta ändamål. Sonen var med all säkerhet inte mer än 8 – 9 år gammal, men nu jäklar skulle grabben få sig en rejäl träningsdos. Pappan följde noggrant sonens vimmelkantiga steg mellan konerna när han väl kommit igång. Han var givetvis lite smått irriterad, för sonen var ju inte lika fokuserad som han själv var. Efter en stund lämnade jag eländet, för jag hade helt enkelt fått nog.
Räknas detta som stöttning eller renodlad press?
Det skulle kunnat vara en stöttning, men i det här fallet var det pappans vilja som var nummer ett. Det var ren och skär press. Grabben var som sagt inte mer än 8 – 9 år gammal, och det märktes tydligt vem som ville mest. Att föräldrar hjälper sina barn med träningstips och annat, den är väl helt okej. Det är papporna (oftast, som jag brukar säga) som är den drivande i denna träningsprocess. Barnen har väldigt lite att säga till om, utan det är papporna (oftast) som är författarna över dessa träningssituationer. Jag har upplevt vid några tillfällen under årens lopp där pappor talat om för mig vad deras söner har gjort i träningsväg, exempelvis under en helg. När pappan noggrant formulerat och förklarat varenda meter, träningssteg, vikt på skivstång etc., så brukar jag ställa en snabb motfråga. ”Var det din son som ville detta, eller var det du?” Många gånger (de flesta gångerna) så är det föräldrarna som velat mest.
Som sagt, stöttning, hjälp, inspiration är en fantastisk möjlighet att ge våra unga utövare, men snälla, gör inte hela jobbet åt dem. Barnen/ungdomarna måste själva ha viljan och intresset av att vilja bli bättre i sin idrott. Vi som utomstående (tränare/föräldrar), vi ska vara det lilla verktyget, och inte hela det stora maskineriet. Beröm, ge dem framtidshopp, stötta i med/motgång, skapa positiva känslor, tro på dem. Det finns en uppsjö av saker och ting som vi kan dela med oss utav till våra yngre adepter, men till syvende och sist, så måste de själva ha kraften, drivet och viljan av att vilja nå sina drömmars mål. Föräldrarna ska/kan ju inte göra läxorna åt sina barn om de i framtiden vill bli läkare eller ingenjörer. Skrivningar, läxor, tentor och allt annat måste de göra själva för att kunna nå sitt yrkesmål, och likadant gäller det för idrottaren som vill bli världsmästare. Drivet, hungern måste komma från individen själv, och inte genom föräldern.
Så nästa gång ni ser en pappa som placerat ut en massa koner åt sin son/dotter, kolla in vem som är den drivande i detta projekt? Är det föräldern eller sonen/dottern? Jag själv blir som sagt aldrig imponerad över dessa ”föräldrar-projekt”, utan mest bara irriterad. Däremot när jag ser en ung människa (barn som ungdom) som själv är ute och springer exempelvis intervall eller något annat (med eller utan koner), då blir jag imponerad på riktigt. För idrott bygger som sagt på EGEN vilja och kraft, och inte av en förälders osunda driv.
Barnen/ungdomarna måste själva göra ”läxan”, om de nu antingen vill bli läkare, eller världsmästare i brottning.